«Змінитися за 7 днів». Українські школи запрошують позмагатися у конкурсі

Українсько-фінська програма розвитку середньої освіти шукає першу школу для участі в проекті, котрий допоможе вдосконалити заклад.

«Фінські спеціалісти з компанії Lumo Education проживуть з обраною школою тиждень – допоможуть зробити аудит сильних і слабких сторін, проведуть низку відкритих уроків і тренінгів (як для педагогічного колективу, так і для адміністрації й допоміжного персоналу) та стимулюватимуть розробку власної програми вдосконалення закладу, – розповідають у МОН. – Враховувати будуть специфіку і школи, і населеного пункту, де вона розташована. Тобто не даватимуть загальні рекомендації «про все для всіх», а працюватимуть з конкретною ситуацією».

Заклад обиратиметься за конкурсом, який проводить ГО EdCamp Ukraine.

Щоб податися на конкурс, хтось з учителів після обговорення зі шкільною адміністрацією має до 2 лютого заповнити реєстраційну анкету та розповісти, що саме і чому хоче змінити в своєму закладі. Результати конкурсу оголосять 11 лютого, а вже 18-го група провідних фінських педагогів приїде працювати з обраною школою.

«Мета проекту – довести, що основу справжніх змін можна закласти в дуже короткий термін, – розповідає лідер руху EdCamp Ukraine, радник Міністра освіти і науки України Олександр Елькін. – «Змінитися за 7 днів» передує міжурядовому українсько-фінському проекту, який має розпочатися цього року».

Фінські експерти, котрі працюватимуть з українською школою, мають досвід як власного викладання, так і співпраці з урядовими інституціями та адвокацією фінських освітніх ідей за кордоном. Усі вони розробляли сучасні викладацькі методики, створювали програми викладання для фінських шкіл.

Тренінгова частина програми в обраній школі триватиме чотири дні.

У перший день фінська команда ознайомить педагогів та учнівство школи з принципами фінської системи освіти: соціального конструктивізму, навчання через експеримент, автономності та довіри.

Другого дня фінські вчителі проведуть відкриті інтегровані уроки в 4-6 класах (говоритимуть, наприклад, про ланцюг живлення або зміни в чисельності популяції живих істот), використовуючи не лише біологічну науку, а й мову та математику. Кожен урок базується на ігрових принципах.

На третій день учні закріплять отримані знання за допомогою експериментів, створення колажів та арт-об’єктів.

Четвертий день присвятять розмові з педагогічним колективом про методику Сo-Teaching – так званого співучителювання, тобто ведення інтегрованих уроків кількома педагогами разом.

На п’ятий день відбудеться зустріч фінських експертів з Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич. На ній за результатами проекту обговорять актуальні для Нової української школи питання викладання у молодшій школі, системи забезпечення якості освіти, трансформації педагогічної освіти та подальшого підвищення кваліфікації. Гості розкажуть про такі типові для Фінляндії, та все ще незвичні для України речі, як відсутність домашніх завдань, короткі шкільні дні, значну частку роботи руками.

EdCamp Ukraine та Lumo Education зазначають: обидві команди інвестують у цю ініціативу власні ресурси, роблячи її безкоштовною для школи та вчительства. Вони переконані, що принципи, опрацьовані на першому етапі проекту, можуть бути згодом використані і в інших українських школах.

Довідка. Компанія Lumo Education Ltd є промоутером фінської освітньої моделі в світі, займається адаптацією кращих практик фінської системи освіти для інших країн. Експерти компанії працюють у різних країнах у проектах, пов’язаних зі створенням та управлінням навчальними закладами сучасного типу, підготовкою викладачів, створенням розкладу та викладанням.

Громадська організація «ЕдКемп Україна» (або Спільнота відповідального вчительства EdCamp Ukraine) має на меті покращення кваліфікації шкільних педагогів, підвищення статусу вчителів та загалом реформування системи освіти України. Сьогодні Edcamp Ukraine є найбільшим незалежним освітянським рухом у країні, до нього залучено 15 000 найбільш прогресивних педагогів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × one =