Про хід вступної кампанії

   

Заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев розповів про перші результати вступної кампанії 2018 року.
    «Прийом документів для абітурієнтів, які вступають на перший курс у виші за результатами ЗНО, завершився 26 липня. 1 серпня був оприлюднений перший рейтинговий список із зазначенням рекомендованих до вступу на бюджетні місця», – зазначив Анатолій Бабічев.
    До 37 закладів вищої освіти Харкова абітурієнти подали 116224 заяви.
    «Це не кількість абітурієнтів, це кількість заяв. Нагадаю, що в кожного абітурієнта була можливість написати до 7 заяв. За нашою оцінкою, в середньому кожен абітурієнт написав по 4 – 5 заяв. Тобто, було обрано стільки пріоритетів, куди бажано було вступити. Із загальної кількості поданих заяв закінчили 11 класів понад 93 тисяч осіб, у тому числі у 2018 році – понад 86 тисяч», – навів дані Анатолій Бабічев.
    Загальний ліцензований обсяг прийому до закладів вищої освіти складає 63615 осіб, обсяг максимального державного замовлення – 12192 особи.
    «Найбільша кількість заяв на I курс була подана до Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна (19205), Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (13082), Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця (10017), Харківського національного університету радіоелектроніки (8972), Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (8175), Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди (6566), Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова (6372), Національного аерокосмічного університету імені М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» (6345), Харківського національного медичного університету (4247)», – повідомив заступник голови ХОДА.
    Найбільший попит серед вступників мають такі спеціальності: право, філологія (германські мови та літератури), комп’ютерні науки, медицина, менеджмент, комп’ютерна інженерія, економіка, міжнародні економічні відносини й міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії, інженерія програмного забезпечення, кібербезпека.
    Високий конкурс також спостерігався на такі спеціальності, як готельно-ресторанна справа, фармація, промислова фармація, туризм та журналістика.
    «Цього року заклади вищої освіти Харківської області здійснювали набір на 459 спеціальностей. Це дуже значна цифра. У 19 закладах відкрито 37 спеціальностей, на які в 2018 році вперше проводиться набір, – сказав Анатолій Бабічев. – Конкурс на бюджетні місця цього року склав 15,8. Тобто, на кожне бюджетне місце було написано майже 16 заяв».
    Також Анатолій Бабічев нагадав, що на території Харківської області працюють освітні центри «Донбас – Україна» та «Крим – Україна», які мають можливість зараховувати абітурієнтів або з Криму, або з окупованих територій Донбасу без ЗНО.
    «Центри працюють, вони ще можуть приймати заяви. До центру «Крим – Україна» було подано 4 заяви, до центру «Донбас – Україна» – 103 заяви. Ці абітурієнти будуть успішно зараховані на навчання до закладів вищої освіти області», – сказав Анатолій Бабічев.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 × four =