ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху — бій під Крутами.

Саме тоді на Чернігівщині недалеко від залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили в нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.

Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який de-fakto означав міжнародне визнання української незалежності.

За кілька тижнів після бою під Крутами М. Грушевський писав: «Недаремно пролилася кров тисяч українських інтелігентів та молоді, коли вона принесла духовне визволення від найтяжчого і найшкідливішого московського ярма: добровільно прийнятого духовного закріпачення!».

В  День пам’яті Героїв Крут в закладах загальної середньої освіти району пройшло ряд заходів:  тематичні уроки – «Бій під Крутами. Як це було», «Боротьба заради майбутнього»; зустрічі за «круглим столом» – «Роль бою під Крутами в становленні української державності», «Крути… Мужність і  біль України», «Битва під Крутами : вони були такими молодими…»; виховні  години – «Крути – бій за майбутнє», «Крути – наша слава, наша історія», «Тут кувалась наша воля», «Герої живуть вічно»; уроки пам’яті – «Крути – символ  українського патріотизму», «Розстріляний цвіт»; учнівські конференції – «Крути: честь і трагедія України», «Пам’яті тридцяти», «Юні оборонці України»; книжкові виставки в шкільних бібліотеках – «Герої України».

Учнівська молодь, педагогічні колективи закладів загальної середньої освіти міста та працівники відділу освіти районної державної адміністрації взяли участь у жалобному віче пам’яті Героїв Крут.

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку — боронити її.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 + 1 =