11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

В цей день весь світ віддає данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в фашистських концтаборах.

Цю дату згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальд. Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень вийшов з його воріт із сумно відомим написом «Jedem das Seine» – «Кожному своє».

Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів – Дахау, Освенціма, Майданека. І відтоді, ця пам’ятна дата болить незагойною раною в серцях народів світу.

Здається, так давно це було. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень.

Під час Другої світової війни в таборах перебувало 18 мільйонів чоловік, кожен 7-й в’язень був з України. Більше 11 мільйонів в’язнів були знищені.

В цей день Україна разом з цілим світом вклоняється людям, які пройшли через пекло фашистських концтаборів. Біографії цих людей – це справжні уроки мужності для молодого покоління.

Для багатьох українців 11 квітня є пам’ятною датою сповненою смутком та надією. У цей день педагогічні та учнівські колективи закладів загальної середньої освіти району вшановують усіх тих, хто був за колючим дротом катівень та хто навіки залишився там – у безіменних могилах чи печах крематоріїв, і тих, хто вижив.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 − 3 =