Відбулося засідання колегії відділу освіти районної державної адміністрації

26 червня 2019 року на базі  клубу національно – патріотичного виховання «Патріот» відбулося засідання колегії відділу освіти районної державної адміністрації.

Відповідно до порядку денного на колегії було розглянуто питання про розвиток інклюзивної освіти в Богодухівському районі. Відзначено, що до послуг дітей з особливими освітніми потребами у районі  діє КУ «БОГОДУХІВСЬКИЙ ІНКЛЮЗИВНО-РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР», спеціалісти якої розробляють рекомендації щодо програми навчання для створення комфортного освітнього середовища, успішної соціалізації дітей. Разом з тим практичні психологи, вчитель – логопед та вчитель – реабілітолог установи надають адресну психолого-педагогічну допомогу дітям, проводять     реабілітаційні   заходи,   спрямовані   на   корекцію   пізнавальних процесів, емоційно-вольової сфери, довільної саморегуляції, розвиток комунікативних навичок спілкування дітей з особливими освітніми потребами. Також в інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти району навчаються 11 учнів з різними нозологіями та 7 дітей перебувають в закладах дошкільної освіти. Робота з даного напрямку продемонструвала, що залучення дітей з особливими потребами до такої форми навчання, позитивно впливає на їх соціально-емоційну сферу, фізичний та творчий розвиток, більш прихильніше ставлення до них учнів класу.

Поряд з тим під час роботи колегії відзначено, що  недостатня       увага      приділяється     вивченню      та      впровадженню      у навчально-корекційний процес нових педагогічних методик щодо ефективності розвитку дітей з психофізичними розладами. Тому членами колегії  визначено пріоритетні напрямки роботи педагогічних працівників закладів освіти з інклюзивної формою навчання: збереження і  зміцнення  фізичного  і  психічного    здоров’я таких дітей,      різнобічний      розвиток     індивідуальності  дитини на  основі  виявлення  її нахилів і здібностей,  формування  ціннісних  орієнтацій,  задоволення  інтересів  і  потреб, адаптації до соціуму та формування життєвих навичок здобувачів освіти.

Стосовно другого питання порядку денного – про стан роботи з національно – патріотичного виховання учнівської молоді у закладах освіти району –  відзначено, що робота з даного питання в закладах загальної середньої освіти відбувається у двох напрямах: через навчальні предмети та організацію виховної роботи. Члени колегії встановили, що робота  проводиться на достатньому рівні, але потребує подальшого розвитку, залучення учнів до конкурсів різних рівнів Саме цей аспект є визначальним при плануванні діяльності на наступний рік

За результатами колегії були прийняті відповідні рішення з означених питань.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 × four =