Проведення ІІ Всеукраїнського заняття доброти «Гуманне та відповідальне ставлення до тварин» в закладах дошкільної освіти.

Сучасні науковці зазначають, що все частіше сенсом існування  суспільство обирає матеріальне збагачення, якому підкорює і науку, і мистецтво, і людське життя. Як результат, – сучасні діти вибудовують власну життєву траєкторію відповідно до ціннісної ієрархії, в якій такі базові поняття, як спритність та успішність, є більш пріоритетними, ніж доброта та гідність.

Тому на сучасному етапі економічного й національно-духовного розвитку України дедалі гостріше постає проблема моральної культури молодого покоління. Одним із суттєвих показників морального здоров’я нації завжди було ставлення людей до тварин.

Між ставленням людей до тварин і рівнем духовного розвитку суспільства існує певна залежність. Саме тому одним із важливих завдань педагогіки  сьогодні є здійснення просвітницько-виховної діяльності щодо формування в  молодого покоління гуманного та відповідального  ставлення до природи і, зокрема,  до тварин.

Найближчими до дітей тваринами в усі часи були собаки та коти. Саме вони найчастіше стають домашніми улюбленцями в українських родинах. Проте, необізнаність дітей  щодо правил поведінки  з тваринами (як домашніми, так і безпритульними) часто призводить до негативних наслідків. Усе частіше трапляються випадки жорстокого ставлення до тварин не лише з боку дорослих, але і, що найгірше, з боку дітей.

Саме  тому  одним  із  важливих  завдань сьогодення є  здійснення  просвітницько-виховної  діяльності  щодо  формування  у  дітей дошкільного віку   гуманного  та  відповідального  ставлення  до  природи  і,  зокрема, до тварин.

       Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України  від   28 січня 2020 року № 4/435-20, в рамках проведення ІІ Всеукраїнського заняття доброти «Гуманне та відповідальне ставлення до тварин», присвяченого Всесвітньому дню котів, який відзначався 01 березня, з метою реалізації просвітницько-виховного  проєкту, спрямованого на формування в дітей гуманного та відповідального ставлення до тварин 02 березня в закладах  дошкільної освіти  Богодухівського району   проведено  тематичні заняття для старших груп «Тварини – наші друзі», розроблені  спеціалістами благодійної організації «Благодійний фонд «Щаслива лапа».

Девіз сьогоднішнього дня в дитячих садках:  «Ми  відповідаємо  за  тих,  кого  приручили».    Вихователі поставили перед собою важливі завдання: закріпити  знання дітей про свійських і диких тварин, виробляти навички безпечної поведінки при зустрічі з безпритульними тваринами;  виховувати гуманне та відповідальне ставлення до тварин, любов, чуйність, доброту, милосердя,  закріплювати поняття про те, що тварини вимагають до себе дбайливого та доброго ставлення; сприяти налагодженню доброзичливості, сердечності, взаєморозуміння та взаємоповаги;  вчити усвідомлювати небезпеку, яка може виникнути при неправильній поведінці з тваринами; розвивати пізнавальний інтерес дітей до живої природи, зокрема, до котів,  уважність, пам’ять,   уяву, кмітливість, логічне мислення; розширити знання учнів про особливості догляду за домашніми собаками та котами.

У  кожній третій українській родині є свої домашні улюбленці, спілкування з якими  дає  багато позитивних емоцій. Виявляється, що чотириногі друзі не тільки приносять радість, але і користь для здоров’я! Домашні тварини можуть полегшувати  перебіг будь-яких  хвороб, а деякі – виліковувати повністю.     Відомі приклади, коли домашні тварини стають по-справжньому відданими, вірними друзями і незамінними помічниками людини.

Про все це  вихованці  дитячих садків  дізналися під час проведення  занять «Тварини – наші друзі»,  під час яких вихователі  провели бесіди на тему: «У світі бракує на всіх доброти, бо є безпритульні собаки й коти!»,  дидактичні  ігри «Хто, де живе?», «Розкажи про котика», вікторини,  розваги «Котики-муркотики», діти малювали, розмальовували, ліпили своїх улюбленців, розповідали про них,  розповіді  підтверджували  фотографіями, відгадували загадки. Дошкільнята  з  цікавістю  слухали  розповіді  вихователів  про  безпритульних  тварин  та  цікаві  факти  з  їх  життя.

Дні доброти  – це  привід  нагадати   дітям  про  їхню  відповідальність  за  домашніх  тварин,  які  для  багатьох  стали  дійсно  незамінними  членами  сім’ї,  а  також  про  необхідність  допомоги  бездомним  тваринам та пам’ятати   що вони  разом із батьками повинні відповідати  за  тих,  кого  приручили.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fifteen + 18 =