Уряд спрямува 539 мільйонів на дезінфектори для шкіл (ОНОВЛЕНО)

Хочемо вибачитися перед вами за те, що спершу написали, що гроші на дезінфектори забрали з субвенції НУШ. Насправді це гроші інших програм, які спрямували в цю субвенцію і додали в порядок її використання пункт про дезінфектори.

На жаль, з проєкту постанови Кабміну і повідомлення МОН цього до кінця не було зрозуміло і міністерство відмовило нам у швидкому коментуванні ситуації.

Виправлена новина – нижче. У ній ви можете прочитати, з яких програм забрали гроші й чому.

Уряд перерозподілив 539 мільйонів гривень із низки бюджетних програм на забезпечення шкіл дезінфекторами та засобами захисту.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 21 жовтня.

Відповідно до проєкту рішення (наразі остаточний варіант рішення не опублікований, проте на засіданні до проєкту правок не вносили), на засоби захисту працівників школи та учнів Кабмін спрямував 539,49 мільйона гривень.

Судячи з проєкту рішення, ці кошти спрямували в субвенцію НУШ, додавши “засоби захисту учасників освітнього процесу закладів загальної середньої освіти під час каратину” в перелік, на що можна витрачати цю субвенцію. Це видно з порівняльної таблиці змін до порядку та умов надання субвенції НУШ.

Зокрема, гроші забирають у таких бюджетних програм:

  • “Забезпечення здобуття професійної (професійно-технічної) освіти за професіями загальнонаціонального значення (через ненадання держзамовлення на 8 професій загальнодержавного значення) – 10 мільйонів гривень;
  • на учнівські всеукраїнські та міжнародні олімпіади, конкурс “Учитель року” (скасовані через епідемічну ситуацію) – 4,09 мільйона гривень;
  • видатки на стипендії студентам (курсантам), аспірантам, докторантам фахової передвищої та вищої освіти (економія виникла через зменшення руху контингенту та зменшення кількості стипендіатів у другому семестрі) – 40 мільйонів гривень;
  • “Підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників, керівних працівників і спеціалістів харчової, переробної промисловості та агропромислового комплексу, медичних та фармацевтичних кадрів” (економія через відсутність нормативно-правових підстав для підвищення кваліфікації цих педагогів) – 4 мільйони гривень;
  • “Загальнодержавні заходи у сфері освіти” – 77,39 мільйона гривень;
  • “Керівництво та управління у сфері стандартів державної мови” – 4 мільйони гривень;
  • зменшення видатків споживання за рахунок резерву коштів освітньої субвенції – 400 мільйонів гривень.

“Ми зекономили кошти за іншими бюджетними програмами і знайшли змогу направити їх для шкіл. Вони зможуть додатково закупити дезінфектори для обробки рук і шкіри, а також поверхонь“, – пояснив це рішення т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

Докладніше з причиною економії коштів у цих програмах можна ознайомитись у пояснювальній записці до рішення.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада звернулась до уряду про виділення з антиковідного фонду 10,4 мільярда гривень на санітарні заходи для шкіл, доплати вчителям та дистанційну освіту. 29 вересня ми надіслали запит до уряду щодо розгляду звернення нардепів, проте не отримали відповіді.

Раніше у МОН порахували, що на протиепідемічні засоби для шкіл потрібно 13,2 мільярда гривень.

У проєкті бюджету передбачено 1 мільярд гривень субвенції на заходи безпеки в школах, спрямовані на боротьбу з COVID-19.

У МОН також неодноразово заявляли, що місцева влада може використовувати залишки освітньої субвенції на санітарні заходи для шкіл. Проте для цього необхідне окреме рішення уряду. Детальніше про це можна прочитати тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 × three =