У Богодухівському колегіумі № 2 дано старт пілотному проекту по впровадженню нового Державного стандарту початкової освіти у рамках реформи «Нова українська школа».

22 червня відбувся робочий візит представників Міністерства освіти і науки України та Інституту модернізації змісту освіти до Богодухівського колегіуму № 2, які мали на меті зустрітися із педагогічним колективом закладу, оглянути матеріально-технічну базу і умови для навчання майбутніх першокласників. Супроводжували почесних гостей Ігнатьєв В.В., заступник директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації – начальник управління освіти і науки, Покроєва Л.Д., ректор  КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти».

Також до роботи долучилися перший заступник голови районної державної адміністрації Зирянова В.В., начальник відділу освіти Повойко І.О., завідувач районного методичного кабінету Беспалько О.О., методист районного методичного кабінету Грінченко Т.В.

Відбувся обмін думками  щодо впровадження даного пілотного проекту. Пілотне впровадження нового Державного стандарту початкової школи відбуватиметься у 2017/2018 навчальному році. Для участі у проекті Міністерство освіти і науки відібрало 100 шкіл, по 4 школи у кожній області та Києві. У пілотному проекті в кожній школі братимуть участь 2 перші класи. У відібраних школах буде сформовано проектні команди у складі заступника директора і вчителів двох перших класів. За кожною школою буде закріплений педагог-наставник, який надаватиме проектним командам методичну та інформаційну підтримку. Щомісяця проектні команди зустрічатимуться для обговорення успішних практик, викликів та пошуку творчих ідей. Після завершення пілоту проектні команди поширюватимуть досвід змін.

У ході роботи було презентовано основні засади нового Державного стандарту початкової школи. Передбачається, що  початкова освіта має відповідати віковим особливостям дітей. Необхідно перейти від «школи знань» до «школи компетентностей». Зміниться сам підхід до навчання, усе навчання базуватиметься на формуванні компетентностей, тобто знань, умінь, практичних навичок, що їх набувають у процесі навчання, які дозволяють дитині орієнтуватися на практиці і вирішувати будь-яку життєву ситуацію. Це важливо для того, аби дитина не лише просто визубрила урок, отримала знання, а навчилася  з цими знаннями працювати, використовувати й класифікувати, а також, як знаходити знання, потрібні для розв’язання конкретної ситуації.  У цьому полягає  основна ідея нової школи, – пояснила головне нововведення Таранік-Ткачук Катерина Валеріївна, головний спеціаліст департаменту загальної середньої освіти та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України.

 

Фоміна Світлана Петрівна, представник інституту модернізації змісту освіти, наголосила на актуальних питаннях та проблемах на шляху до впровадження нового Державного стандарту початкової загальної середньої освіти у рамках реформи «Нова українська школа».

Тож Богодухівський колегіум №2 вже на старті апробації нового Державного стандарту. Попереду велика і відповідальна робота як педагогічного колективу, так і громади всього міста.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twenty + nine =