Без мови немає людини

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлене воно було 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

За православним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця — послідовника Кирила і Мефодія, письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Давньою українською мовою написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність епох – від Івана Вишенського до Григорія Сковороди. Українці мають свою могутню класичну літературу, визнаних світом геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника…

Не залишились осторонь цієї дати і   заклади загальної середньої освіти району, де  пройшла  низка цікавих заходів.

Із самісінького ранку заклади освіти розквітли різнобарв’ям кольорів, адже всі – і дорослі, і малеча – одягнули на свято вишиванки, висловлюючи тим самим любов до рідної мови, пісні, народних традицій. У шкільних бібліотеках  працювали тематичні виставки літератури «Рідна мова – диво калинове», а в фойє шкіл були розміщені виставки малюнків-ілюстрацій.

З метою розширення знань про зародження української писемності, виховання любові до рідної мови, утвердження   бажання спілкуватися нею в закладах загальної середньої освіти району було проведено безліч виховних заходів.

Також цього дня  учні старших класів разом з вчителями   взяли участь у написанні ХVІІ  Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seventeen − fifteen =