22 січня – День Соборності України

Українська мрія – єдність, свобода і незалежність. Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити цю прекрасну частину земель всі її так звані сусіди прикриваючись «високими» інтересами, час від часу набувала цілком  ясні обриси.

Так сталося і на початку 1918-го. У цей січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. Більш того на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР – Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір. Цей договір увійшов в нашу сучасну історію як «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений у Києві на знаменитій Софійській площі.

В знак шани та об’єднання українських земель у закладах загальної середньої освіти району у цей день проведено  заходи під загальним гаслом «Єдина і неподільна Україна»: виховні години, інформаційні хвилинки «Соборність України, естафети поколінь: від діда-прадіда», бесіди, тематичні уроки, круглі столи, диспути, бесіди, загальношкільні зібрання, присвячені політичним та історичним подіям в утворенні і зміцненні української державності, історії та діяльності Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

 

Разом з тим, у шкільних бібліотеках оформлено книжкові виставки «Україна: Схід і Захід разом». А у фойє шкіл  відбувся урочистий Марафон Єднання «Теплота наших рук та сердець єднає мости українських душ в усьому світі», у якому учні   вкотре  продемонстрували нероздільність нашої держави та єдність українського народу – народу з кращими традиціями поетичної та працелюбної української нації. Під час Марафону учні разом із педагогами утворили «живий ланцюжок» єдності та презентували те, що об’єднує народ нашої держави: співучу, м’яку та лагідну українську мову, свої неповторні звичаї, обряди та традиції, і звичайно, народну пісню, без якої не обходиться жодне українське свято.

Працівники сектору освіти районної державної адміністрації та педагогічні колективи закладів освіти міста взяли участь у заході присвяченому Дню Соборності, який відбувся у міському парку біля погруддя Тараса Шевченка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 + 8 =