День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель

Ідея соборності бере свій початок від об’єднання земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVIIІ – початку ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Росією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.
В результаті ухвалення ІІІ Універсалу Української Центральної Ради 7 листопада 1917 року була проголошена Українська Народна Республіка, до складу якої увійшло 9 українських губерній.
Під впливом цих подій в жовтні 1918 року у Львові представники західноукраїнських політичних партій створили Українську Національну Раду, а 10 листопада того ж року було проголошено утворення Західноукраїнської Народної Республіки. Відтоді між урядами УНР і ЗУНР велися переговори про втілення ідеї соборності.
Урочистий Акт Злуки розпочався 22 січня 1919 року о 12.00 на Софіївському майдані, де зібралися десятки тисяч киян. В присутності іноземних дипломантів держсекретар Л. Цегельський передав голові Директорії В. Винниченкові Грамоту-ухвалу УНР. Було зачитано універсал, в якому проголошено про з’єднання Західно – Української Народної Республіки з Українською (Придніпрянською) Народною Республікою в одну суверенну Народну Республіку. Від нині злилися в одно Галичина, Буковина, Закарпаття, Придніпрянська Україна в одну Велику Україну.
З метою формування національної свідомості школярів, виховання у них почуття патріотизму та з нагоди відзначення Дня Соборності України в загальноосвітніх навчальних закладах району організовано та проведено ряд заходів:
-тематичні виставки «22 січня – День Соборності України»;
-виховні години: «Україна – єдина Соборна держава», «Славетні імена України», «Великі творці Соборності»;
-книжкові тематичні виставки літератури в шкільних бібліотеках «Соборна Україна: від ідеї до життя»;
-конкурси малюнків «Соборна Україна– це значить, що наша Держава – єдина!», «Історія України і державотворення»;
-лінійка пам’яті «Україна – єдина соборна держава»;
-учнівські конференції «Соборність України: від ідеї до сьогодення», «Подія, що пережила час»;
-творчий конкурс «Соборність в душах, єдність у серцях, а сила в знаннях!».
День Соборності України пройшов під знаком єднання українців. Учні-старшокласники говорили про історичне минуле держави, читали вірші, співали Гімн та пісні про Україну, мир на землі. Класними керівниками було проведено історичні паралелі подій, пов’язаних із боротьбою українців за єдність держави у минулому столітті, і сьогоднішньою боротьбою із зазіханням на українські землі.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 − seventeen =