ПІДТРИМКА ЗАМІСТЬ ПЕРЕВІРКИ, МЕНШЕ ЗВІТІВ, СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА УРОКАМИ ТА ОЦІНКА ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ: РОЗПОЧАВСЯ ПІЛОТ ІНСТИТУЦІЙНОГО АУДИТУ ШКІЛ

Впродовж листопада на базі двох шкіл на Київщині проходитиме пілот інституційного аудиту. Він має випробувати новий підхід до оцінювання якості освіти у школах та замінити застарілу процедуру атестації – вона не відповідає запитам системи та примножує паперову роботу на місцях.

“Інституційний аудит – це новий важливий механізм, який дозволить нам створити зовнішню систему забезпечення якості шкільної освіти. Зараз ми маємо багато різних шкіл: є сильні заклади, що можуть конкурувати із європейськими, і слабкі, де якість освіти, на жаль, низька. Наша мета – зробити так, щоб усі школи в Україні давали високу якість освіти. З чинною системою оцінки закладів це неможливо. Інституційний аудит допоможе кожній школі зі сторони поглянути на свої сильні та слабкі сторони. Дуже важливо, що аудит не буде банальною перевіркою, що вказуватиме лише на проблеми – результатом має стати конкретний річний план подолання недоліків, що допоможе школі стати кращою”, – зазначила Міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Наразі учасниками пілоту є школи, які добровільно зголосилися пройти позаплановий аудит. Це допоможе їм оцінити свій наявний рівень та, за потреби, покращити управлінські процеси.

Проведенням інституційного аудиту опікуватиметься Державна служба якості освіти, а також її територіальні органи. Для цього формуватимуться експертні групи, куди увійдуть фахівці ДСЯО та освітні експерти.

Серед них – вчителі, які пройдуть сертифікацію, педагоги вищої категорії, керівники та заступники шкіл, що вже пройшли аудит тощо.

Під час аудиту оцінка проводитиметься за такими напрямами:

  1. освітнє середовище (наскільки безпечно та комфортно у школі, як організоване харчування, чи вистачає необхідного для навчання обладнання, кабінетів тощо);
  2. оцінювання учнів (як вимірюються навчальні досягнення школярів, наскільки процес є прозорим та зрозумілим);
  3. педагогічна діяльність (якість викладацької роботи, професійний розвиток педагогів, партнерство між вчителями, батьками та учнями);
  4. управлінські процеси (наскільки рішення керівництва сприяють забезпеченню та постійному вдосконаленню освітньої діяльності, чи є ефективною внутрішня система забезпечення якості освіти тощо).

Плановий інституційний аудит відбуватиметься раз на 10 років, позаплановий – не частіше одного разу на 2 роки. Приводом для позапланової оцінки може стати низька якість освіти, що підтвердить незалежний зовнішній моніторинг, звернення засновника або керівника закладу, наглядової чи педагогічної ради.

Триватиме інституційний аудит не більше 10 робочих днів, а в закладах освіти, де працює менше 50 працівників, – до 5 днів. За цей час експертна група спостерігатиме за перебігом занять, огляне приміщення та території закладу, опитуватиме вчителів, учнів та їхніх батьків, а також ознайомиться з установчими документами.

Важливо, що для проведення аудиту школа не готуватиме жодних паперових звітів: ані перед, ані після процедури. Усю документацію забезпечуватиме Державна служба якості освіти. Єдиний документ, який заповнюватиме заклад за результатами аудиту, – анкета, де оцінюється робота експертної групи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 + four =